Podignite plantažu krupnoplodnog pitomog kestena i maruna otpornog na osu šiškaricu i visoke tolerantnosti na trulež korijena te ostvarujte prinose i do 6000 kg/ha

kesteni

Krupne i rodne sorte kestena, popularni Bouche de Betizac, Judia, Marigoule i mnoge druge, cijepljene na klonske hibridne podloge, direktno iz najvećeg rasadnika mikoriziranog kestena i maruna u Europi. Preko 30 sorti, dugogodišnja selekcija.

  • Otporne na osu šiškaricu i tolerantne na rak kore
  • Visoka tolerantnost na trulež korijena (Fitoftoru Cinamomi) 
  • Mikorizirane micelijem vrganja (viša otpornost na sušu i bolesti)
  • Enormno krupni XXL plodovi (30-50 komada u kg)
  • Redovita rodnost već od 2. godine na dalje
  • Slatki plodovi najviše tržišne vrijednosti (50-80kn)
  • Iznimno visok prinos 5000-6000kg/ha
  • Nakon 6-10 godina berite vrganje u svom kesteniku
  • Kontejnirane u zemljane lopte radi zaštite od isušivanja i smrzavanja
  • Mogućnost eko uzgoja  
  • EU fondovi potiču podizanje nasada kestena  (iskoristite priliku)
  • Besplatna stručna pomoć svim našim kupcima
hifas_da_terra
galicia_bio
inra

Jeste li znali da je najstarije drvo kestena staro oko 4.000 godina, nalazi se na Siciliji te je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao drvo sa najvećim opsegom ikad?

Zasaditi plantažu kestena se stoga smatra vrlo mudrom odlukom i investicijom jer ćete narednih 500 godina (koliko je prosječni životni vijek stabla) vi i vaši potomci uživati u plodovima i financijskoj koristi koja nije nimalo zanemariva (veća nego kod maslina, smokava i mnogih drugih kultura).

Osnovno o pitomom kestenu – „žiru bogova“

O gospodarskoj važnosti kestena u prošlosti svjedoči i činjenica da su stari Grci kestenov plod zvali “žirom bogova“, Marija Terezija u Šumskom redu 1769. propisuje državni monopol u iskorištavanju kestenika, a slične su odredbe vrijedile i za turske vladavine.

Plod pitoma kestena ima veliku hranjivu i dijetetsku vrijednost, jer sadrži vitamine i minerale, škrob, šećere, masti, bjelančevine, organske kiseline i celulozu. Služi i za ishranu domaćih životinja i divljači. Nije loše naglasiti kako ne sadrži gluten te su kestenovo bezglutensko brašno i ostali proizvodi idealni za ljude koji boluju od celijakije.

Za razliku od drugih vrsta kod pitomog kestena može se iskoristiti sve: drvo, plod, list i cvijet. 

Cvijet kestena je važan zbog relativno kasne cvatnje, poslije cvatnje drugog voća. Od kestenova cvijeta pčele proizvode specifičan med, nektar i pelud.

List se zbog visoka sadržaja tanina, pektina, fitosterina, flobofena i vitamina K rabi u ljekarništvu u proizvodnji lijekova za dišne i želučane bolesti, zaustavljanje krvarenja i drugo.

Drvo pitoma kestena vrlo je trajno, lako obradivo, izrazito je dobrih mehaničkih svojstava i zbog toga dobra sirovina za drvnu industriju i zanatstvo. Mnogi ga po kvaliteti uspoređuju sa hrastovim.

Zbog lijepa habitusa, cvijeta i ploda stablo pitoma kestena služi i kao ukrasna perivojna vrsta.

Karakteristike naših sadnica

Stablo

O otpornosti naših sadnica 

Osa šiškarica, rak kore i trulež korijena najveći su neprijatelji europskog kestena. U našoj kolekciji odaberite sorte visoke otpornosti na spomenute bolesti i nametnike. Za razliku od mnogih drugih sadnica čije podloge su neodgovarajući sjemenjaci ili neka sorta neotporna na trulaž korijena, naše selekcionirane podloge su klonovi sorti izuzetno otpornih na Fitoftoru.

Maruni

Zašto govorimo o superiornim sadnicama?

Superiorni kesteni su plod višegodišnjeg rada na poboljšanju genetike sadnica i mikoriznih gljiva. Iz godine u godinu odabiru se najotpornije sadnice, najvećih i najslađih plodova te najbolja kompatibilnost podloga i plemki. Zbog svoje kvalitete, izgleda i rane zriobe dostižu najvišu cijenu na tržištu.

plodovi

Naš sortiment  

Odaberite sadnice iz naše kolekcije Terra® (Hifas, Terra, Marroni, Soutovello, Almofrei, Patron, Grandiosa i Robusta), INRA Francuska (Bouche de Betizac, Marsol, Marigoule i Precoce Migoule) i Injertados (Judia, Boaventura, Longal, Famosa de Rios, Negral del Bierzo, Bouche Rougue, Luguesa, Parede, Ventura, Belle Epine..)

Vrganji i kesteni

Što je to mikoriza kestena? 

Mikoriza je simbioza korijena biljke i micelija gljiva. Takve biljke imaju jači imunitet, veći korijenov sustav, manji stres kod presađivanja te veću otpornost na sušu. Korijeni naših sadnica umočeni su u gel s micelijem visokovrijednog vrganja (Boletus Edulis). Prvi rod vrganja može se očekivati od 6. godine na dalje, u odgovarajućim ekološkim uvjetima.

Galerija slika