Podignite plantažu krupnoplodnog pitomog kestena i maruna otpornog na osu šiškaricu i visoke tolerantnosti na trulež korijena te ostvarujte prinose i do 6000 kg/ha

kesteni

Krupne i rodne sorte kestena, popularni Bouche de Betizac, Judia, Marigoule i mnoge druge, cijepljene na klonske hibridne podloge, direktno iz najvećeg rasadnika mikoriziranog kestena i maruna u Europi. Preko 30 sorti, dugogodišnja selekcija.

  • Otporne na osu šiškaricu i tolerantne na rak kore
  • Visoka tolerantnost na trulež korijena (Fitoftoru Cinamomi) 
  • Mikorizirane micelijem vrganja (viša otpornost na sušu i bolesti)
  • Enormno krupni XXL plodovi (30-50 komada u kg)
  • Redovita rodnost već od 2. godine na dalje
  • Slatki plodovi najviše tržišne vrijednosti (≈8€/kg)
  • Iznimno visok prinos 5000-6000kg/ha
  • Nakon 6-10 godina berite vrganje u svom kesteniku
  • Kontejnirane u zemljane lopte radi zaštite od isušivanja i smrzavanja
  • Mogućnost eko uzgoja  
  • EU fondovi potiču podizanje nasada kestena  (iskoristite priliku)
  • Besplatna stručna pomoć svim našim kupcima
hifas_da_terra
galicia_bio
inra

Jeste li znali da je najstarije drvo kestena staro oko 4.000 godina, nalazi se na Siciliji te je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao drvo sa najvećim opsegom ikad?

Zasaditi plantažu kestena se stoga smatra vrlo mudrom odlukom i investicijom jer ćete narednih 500 godina (koliko je prosječni životni vijek stabla) vi i vaši potomci uživati u plodovima i financijskoj koristi koja nije nimalo zanemariva (veća nego kod maslina, smokava i mnogih drugih kultura).

Osnovno o pitomom kestenu – „žiru bogova“

O gospodarskoj važnosti kestena u prošlosti svjedoči i činjenica da su stari Grci kestenov plod zvali “žirom bogova“, Marija Terezija u Šumskom redu 1769. propisuje državni monopol u iskorištavanju kestenika, a slične su odredbe vrijedile i za turske vladavine.

Plod pitoma kestena ima veliku hranjivu i dijetetsku vrijednost, jer sadrži vitamine i minerale, škrob, šećere, masti, bjelančevine, organske kiseline i celulozu. Služi i za ishranu domaćih životinja i divljači. Nije loše naglasiti kako ne sadrži gluten te su kestenovo bezglutensko brašno i ostali proizvodi idealni za ljude koji boluju od celijakije.

Za razliku od drugih vrsta kod pitomog kestena može se iskoristiti sve: drvo, plod, list i cvijet. 

Cvijet kestena je važan zbog relativno kasne cvatnje, poslije cvatnje drugog voća. Od kestenova cvijeta pčele proizvode specifičan med, nektar i pelud.

List se zbog visoka sadržaja tanina, pektina, fitosterina, flobofena i vitamina K rabi u ljekarništvu u proizvodnji lijekova za dišne i želučane bolesti, zaustavljanje krvarenja i drugo.

Drvo pitoma kestena vrlo je trajno, lako obradivo, izrazito je dobrih mehaničkih svojstava i zbog toga dobra sirovina za drvnu industriju i zanatstvo. Mnogi ga po kvaliteti uspoređuju sa hrastovim.

Zbog lijepa habitusa, cvijeta i ploda stablo pitoma kestena služi i kao ukrasna perivojna vrsta.

Karakteristike naših sadnica

Stablo

O otpornosti naših sadnica 

Osa šiškarica, rak kore i trulež korijena najveći su neprijatelji europskog kestena. U našoj kolekciji odaberite sorte visoke otpornosti na spomenute bolesti i nametnike. Za razliku od mnogih drugih sadnica čije podloge su neodgovarajući sjemenjaci ili neka sorta neotporna na trulaž korijena, naše selekcionirane podloge su klonovi sorti izuzetno otpornih na Fitoftoru.

Maruni

Zašto govorimo o superiornim sadnicama?

Superiorni kesteni su plod višegodišnjeg rada na poboljšanju genetike sadnica i mikoriznih gljiva. Iz godine u godinu odabiru se najotpornije sadnice, najvećih i najslađih plodova te najbolja kompatibilnost podloga i plemki. Zbog svoje kvalitete, izgleda i rane zriobe dostižu najvišu cijenu na tržištu.

plodovi

Naš sortiment  

Odaberite sadnice iz naše kolekcije Terra® (Hifas, Terra, Marroni, Soutovello, Almofrei, Patron, Grandiosa i Robusta), INRA Francuska (Bouche de Betizac, Marsol, Marigoule i Precoce Migoule) i Injertados (Judia, Boaventura, Longal, Famosa de Rios, Negral del Bierzo, Bouche Rougue, Luguesa, Parede, Ventura, Belle Epine..)

Vrganji i kesteni

Što je to mikoriza kestena? 

Mikoriza je simbioza korijena biljke i micelija gljiva. Takve biljke imaju jači imunitet, veći korijenov sustav, manji stres kod presađivanja te veću otpornost na sušu. Korijeni naših sadnica inokulirani su micelijem visokovrijednog vrganja (Boletus Edulis). Prvi rod vrganja može se očekivati od 6. godine na dalje, u odgovarajućim ekološkim uvjetima.

Galerija slika